Door: Redactie - 13 mei 2025 |
De bouwsector digitaliseert, maar het opmaken van lastenboeken, meetstaten en ramingen gebeurt vaak nog manueel. Dat is niet alleen tijdrovend, maar ook foutgevoelig en inefficiënt. Vanuit die problematiek ontwikkelden Nick Wostyn en Lode Declerck het nieuwe softwareplatform ‘Trivix’ dat ontwerpers toelaat om slimmer en sneller deze ontwerpdocumenten op te maken en volledig te automatiseren aan de hand van een digitaal BIM-model. Het resultaat? Minder werk, meer controle en een revolutionaire stap vooruit in de digitale werkvoorbereiding van bouwprojecten.
Voor Lode Declerck en Nick Wostyn heeft de bouwsector weinig geheimen. Vier jaar geleden richtten ze Onebim op, een bedrijf dat bouwheren, projectontwikkelaars, architecten en aannemers ondersteunt bij de technische uitwerking van complexe bouwprojecten. Met hun diepgaande kennis van BIM (Building Information Model) loodsen ze klanten door het vaak technische landschap van digitalisering. “Maar niet alle bedrijven zijn al volledig vertrouwd met BIM en dan zijn wij er om hen wegwijs te maken”, zegt Lode Declerck.
Met succes. Onebim groeide in sneltempo uit tot een gewaardeerde partner in de sector en hielp al tal van grote projecten mee in goede banen leiden. Tijdens die projecten werd de voorbije jaren duidelijk dat er nog ruimte is voor verbetering. “Zo is het voor de meeste bedrijven nog een uitdaging om op een vlotte en eenvoudige manier meetstaten, lastenboeken en ramingen op te maken. Zeker als men dit combineerd met de vele parameters uit een BIM-model”, gaat Nick Wostyn verder. Die vaststelling vormde uiteindelijk de kiem voor Trivix: een nieuw digitaal platform om snel en intuïtief aanbestedingsdossiers op te maken, interne prijzen bij te houden en prijsvergelijkingen op te stellen. Voor vele bedrijven biedt Trivix een innovatieve oplossing.
Meer dan twee jaar bouwden Nick en Lode aan het platform. “Trivix is simpelweg een slimme cloudapplicatie die alle informatie aan elkaar koppelt en verzamelt, wat resulteert in minder fouten, snellere workflows en real-time inzichten”, verduidelijkt Lode. “Zo wordt via de geïntegreerde BIM-viewer de meetstaat veel inzichtelijker voor alle betrokken partijen, wat vandaag een vaak voorkomende frustratie is. Daarnaast kunnen meerdere mensen tegelijk in de applicatie werken en worden alle wijzigingen automatisch gesynchroniseerd. Zo behoudt iedere betrokken partij op elk moment het overzicht.” Door gebruik te maken van Trivix, kunnen bedrijven hun processen optimaliseren.
Op de vakbeurs ARCHITECT@WORK, die op donderdag 15 mei in Kortrijk XPO van start gaat, wordt het nieuwe platform aan het grote publiek voorgesteld. Geïnteresseerde bedrijven krijgen dan de kans om de tool te ontdekken en een demo aan te vragen. “Met Trivix als ontwerptool zijn we ervan overtuigd dat we de hele sector mee vooruit kunnen helpen. Dat is in deze tijden absoluut nodig en blijft ook onze belangrijkste drijfveer”, besluiten Nick en Lode.
Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.