woensdag 19 maart 2025

Verduurzaming asfaltproductie: kansen voor een duurzame toekomst

Asfaltproductie

De verduurzaming van asfaltproductie staat centraal in een nieuwe aanpak van Rijkswaterstaat. Op 8 november 2024 werd op TenderNed een marktconsultatie gelanceerd, gericht op het samenbrengen van inzichten uit de asfaltketen. Het doel: een stabiele, schone en duurzame productie. Deze ontwikkeling is van groot belang voor de toekomst van de sector, nu milieueisen strenger worden en de marges krap blijven.

Uitdagingen in de asfaltsector

De asfaltsector kampt met diverse uitdagingen. Het aantal asfaltcentrales neemt af en milieueisen rondom schadelijke emissies zoals PAK’s en benzeen worden steeds strenger. Tegelijkertijd blijft het aantal investeringen in nieuwe of verbeterde centrales achter, mede door de nadruk van opdrachtgevers op de laagste prijs. Dit heeft geleid tot een vicieuze cirkel die innovatie belemmert; dit alles heeft impact op de asfaltproductie.

Rijkswaterstaat en het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat willen deze cirkel doorbreken. Met een duidelijke, langetermijnvisie moeten investeerders zekerheid krijgen om te investeren in duurzame technologieën. Dit vormt de basis voor een toekomstbestendige asfaltproductie.

4 pijlers van verduurzaming asfaltproductie

De verduurzaming van asfaltproductie is gebaseerd op vier pijlers, die samen een integrale aanpak vormen. Dit zijn:

  1. Sectorbrede samenwerking
    Het delen van kennis en het opzetten van een solide data-infrastructuur ondersteunen de implementatie van verduurzaming. Onderzoek naar emissiereductie en richtlijnen voor uitvoering spelen hierin een grote rol binnen de asfaltproductie.
  2. Regie en uniform toezicht
    Uniformiteit in handhaving en meetverplichtingen is belangrijk om emissies van schadelijke stoffen te verminderen. Door gebruik te maken van de beste beschikbare technieken kunnen producenten verduurzaming effectiever doorvoeren.
  3. Duidelijke inkoopeisen voor 2030
    Nieuwe minimum-prestatieniveaus, zoals energie-efficiëntie, vormen een belangrijke stap. Provincies en gemeenten worden actief betrokken om gezamenlijk opdrachtgeverschap te bevorderen en duurzame keuzes te stimuleren.
  4. Stimulering van vroege investeerders
    Producenten die vóór 2030 aan de gestelde eisen voldoen, krijgen ondersteuning vanuit het klimaatfonds. Dit verlaagt de financiële drempel voor investeringen en bevordert innovatie binnen de asfaltproductie sector.

Samenwerken aan verduurzaming asfaltproductie

De samenwerking met de sector vormt de ruggengraat van de aanpak. Tijdens gesprekken in 2024 met asfaltproducenten zijn knelpunten en kansen in kaart gebracht. Twee informele bijeenkomsten in juli en september 2024 hebben geleid tot een conceptaanpak, die nu wordt voorgelegd in de marktconsultatie. Hierdoor kunnen ook andere partijen, zoals toeleveranciers en verwerkers, hun input leveren en bijdragen aan de asfaltproductie.

Praktische informatie en volgende stappen

Op dinsdag 3 december 2024 organiseert het NH Hotel Utrecht een informatiebijeenkomst. Tijdens de bijeenkomst licht men de aanpak toe en stellen betrokkenen vragen. Marktpartijen in de asfaltketen kunnen zich tot 25 november 2024 aanmelden via TenderNed.

Deze gezamenlijke inspanningen leggen een solide basis voor schonere, circulaire en toekomstgerichte asfaltproductie. Het is nu aan de sector om samen de uitdagingen aan te gaan en kansen te benutten binnen de asfaltproductie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van BouwNieuwsVandaag.
Lees meer van: Redactie