Door: Redactie - 20 februari 2025 |
In 2024 werd voor ruim 67 duizend nieuw te bouwen woningen een bouwvergunning afgegeven. Dit is een stijging van 21 procent vergeleken met 2023. Zowel koop- als huurwoningen lieten een toename zien, wat een positieve ontwikkeling is voor de woningmarkt. Volgens recente cijfers van het CBS waren de bouwvergunningen bijna gelijk verdeeld tussen koop- en huurwoningen, wat een verandering markeert ten opzichte van eerdere jaren.
Het aantal bouwvergunningen voor koopwoningen steeg in 2024 met 28 procent tot ruim 34 duizend. Voor huurwoningen werden bijna 33 duizend bouwvergunningen afgegeven, een stijging van 16 procent ten opzichte van 2023. Dit is het hoogste aantal vergunde huurwoningen in de afgelopen tien jaar. Sinds 2022 is er een duidelijke trend zichtbaar van een evenwichtige verdeling tussen huur- en koopwoningen. Voorheen was ongeveer een derde van de vergunde nieuwbouwwoningen bestemd voor verhuur, terwijl twee derde voor koopwoningen was. Deze verschuiving wijst op een verandering in de vraag naar woningtypes in Nederland.
Het aantal vergunde nieuwbouwwoningen biedt inzicht in de toekomstige woningbouw. Een bouwvergunning is een essentiële voorwaarde voor het starten van een bouwproject en geeft een indicatie van het aantal woningen dat de komende jaren gerealiseerd zal worden. Het is belangrijk om te weten dat woningtransformaties, zoals de ombouw van kantoren tot woningen, niet worden meegenomen in de cijfers over bouwvergunningen voor nieuwbouw. Deze gegevens zijn gebaseerd op maandelijkse enquêtes onder gemeenten. In 2024 werden 69 duizend nieuwbouwwoningen aan de woningvoorraad toegevoegd, wat een positief effect heeft op het woningtekort.
In 2024 verleende Zuid-Holland de meeste bouwvergunningen voor nieuwbouwwoningen, namelijk bijna 18 duizend. Van deze woningen was 53 procent bestemd voor verhuur. De toenemende vraag naar huurwoningen in stedelijke gebieden verklaart dit hoge aantal deels. In Drenthe werden daarentegen slechts 1,1 duizend nieuwbouwwoningen vergund, waarvan 28 procent voor verhuur bedoeld was. Ook in Utrecht en Limburg gold een hoog percentage huurwoningen. In deze provincies was zes op de tien nieuwbouwwoningen bestemd voor verhuur.
In Noord-Brabant en Noord-Holland was er eveneens een aanzienlijke stijging in het aantal vergunde nieuwbouwwoningen. Zo werden er in Noord-Brabant ruim 11 duizend bouwvergunningen afgegeven, waarvan 5,2 duizend voor huurwoningen en 6 duizend voor koopwoningen. Noord-Holland zag een toename tot bijna 9 duizend nieuwbouwwoningen, waarbij de verdeling ongeveer gelijk was tussen koop- en huurwoningen. Deze regionale verschillen zijn deels te verklaren door de lokale vraag naar woningen en het beleid van gemeenten. In al deze gevallen is de bouwvergunning een belangrijke stap.
De totale bouwkosten voor vergunde nieuwbouwwoningen in 2024 bedroegen 12,7 miljard euro, wat een stijging is van 28 procent ten opzichte van 2023. Het grotere aantal vergunde woningen veroorzaakte de kostenstijging. Ook de toename in oppervlakte per woning droeg hieraan bij. Daarnaast stegen de bouwkosten per vierkante meter. In 2024 werd voor 22,7 miljard euro aan bouwkosten vergund voor nieuwbouw en verbouw van woningen en bedrijfsgebouwen. Dit bedrag lag 15 procent hoger dan in het voorgaande jaar.
Het aantal vergunningen voor verbouwing van woningen daalde met 4 procent tot 2,3 miljard euro. In tegenstelling hiermee stegen de bouwkosten voor bedrijfsgebouwen met 4 procent tot bijna 7,8 miljard euro. Deze verschuiving wijst op een veranderende prioriteit in de bouwsector, waar de focus meer komt te liggen op nieuwbouw dan op renovatie.
In 2024 steeg het gemiddeld aantal nieuwbouwwoningen per bouwvergunning naar tien. Dit aantal omvat ook recreatiewoningen en wooneenheden. Bijna twee derde van de vergunningen betrof projecten met één woning. Particuliere bouwinitiatieven vroegen deze bouwvergunningen vooral aan. Grootschalige nieuwbouwprojecten omvatten meerdere woningen per vergunning. Deze projecten kwamen vooral voor in stedelijke gebieden zoals Zuid-Holland, Noord-Holland en Utrecht. De hogere bevolkingsdichtheid en de grotere vraag naar woningen in deze regio’s verklaren dit deels.
De stijging in het aantal vergunde nieuwbouwwoningen in 2024 is een positief signaal voor de woningmarkt. Het evenwicht tussen koop- en huurwoningen weerspiegelt een veranderende vraag onder woningzoekenden. De hogere bouwkosten kunnen echter een uitdaging vormen voor projectontwikkelaars en aannemers. Desondanks biedt de toename in bouwvergunningen perspectief voor de groei van de woningvoorraad in Nederland. Het is afwachten of deze trend zich in 2025 zal voortzetten en in hoeverre de bouwsector in staat zal zijn om aan de vraag naar nieuwe woningen te voldoen.