Door: Redactie - 27 januari 2025 |
Veel Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) ondervinden aanzienlijke problemen bij het openen van een bankrekening. Ondanks het feit dat een VvE een wettelijke verplichting heeft om de gezamenlijke financiën te beheren, blijken banken terughoudend bij het accepteren van deze organisaties. De Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) stelt strenge eisen aan financiële instellingen, waardoor zelfs goedwillende VvE’s moeilijkheden ervaren bij het doorlopen van de verplichte controles. Juist hierbij kan een VvE-bestuurder van onschatbare waarde zijn.
De Vereniging Eigen Huis (VEH) signaleerde deze problematiek en opende een meldpunt om de omvang in kaart te brengen. Binnen een maand kwamen er maar liefst 445 meldingen binnen. Uit de verzamelde gegevens blijkt dat 45% van de VvE’s grote moeite heeft met het openen van een rekening. Dit terwijl 30% zelfs geheel werd geweigerd door banken. Dit heeft geleid tot een oproep aan het ministerie van Financiën om passende maatregelen te treffen, vooral om de VvE-bestuurder beter te ondersteunen.
In Nederland zijn ongeveer 1,4 miljoen woningen onderdeel van een VvE. Deze organisaties spelen een belangrijke rol in het onderhoud, de schoonmaak en de verduurzaming van gebouwen. Financiële stabiliteit is daarom van groot belang voor een VvE, waarbij een bankrekening onmisbaar is voor het innen van bijdragen en het betalen van onderhoudskosten. Een VvE-bestuurder speelt hierin een enorm belangrijke rol.
Sommige VvE’s hebben als tijdelijke oplossing een privérekening geopend op naam van een bestuurslid. Dit brengt echter aanzienlijke risico’s met zich mee, aangezien privé en zakelijk vermogen hierdoor vermengd kunnen raken. Een betrouwbare en toegankelijke bankrekening is daarom van groot belang om de financiën van de VvE op een correcte wijze te beheren. De hulp van een VvE-bestuurder kan hierbij niet worden overschat.
De aangescherpte wet- & regelgeving in de bouw op het gebied van witwaspreventie heeft banken ertoe gebracht zeer strikte procedures te hanteren. Dit is mede het gevolg van hoge boetes die banken opgelegd hebben gekregen wegens nalatigheid in het verleden. Banken zijn hierdoor extra voorzichtig geworden bij het accepteren van nieuwe klanten. In veel gevallen wordt het voor VvE’s daardoor een tijdrovend en ingewikkeld proces om aan de vereisten te voldoen.
Een treffend voorbeeld is een VvE-bestuurder die tevergeefs probeerde een rekening te openen bij meerdere banken. Ondanks het feit dat alle documentatie op orde was, bleek de interne kennis over VvE’s bij bankmedewerkers ontoereikend. Uiteindelijk lukte het pas na meerdere gesprekken en uitgebreide verificatieprocedures om geaccepteerd te worden als klant.
Ook grotere VvE’s, met aanzienlijke financiële reserves voor onderhoudsprojecten, lopen tegen vergelijkbare problemen aan. Om risico’s te spreiden, verdelen zij vaak hun kapitaal over meerdere banken. Dit betekent dat bij men bij elke bestuurswisseling opnieuw complexe identificatieprocedures moeten doorlopen, wat leidt tot frustratie en vertragingen. Een ervaren VvE-bestuurder kan in zulke situaties veel problemen voorkomen.
De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) erkent de problematiek en geeft aan dat het vaststellen van de uiteindelijke belanghebbende (UBO) een knelpunt vormt. Aangezien VvE’s geen verplichting hebben om zich in het UBO-register te registreren, worden banken geconfronteerd met extra administratieve lasten. Dit belemmert een snelle en efficiënte afhandeling van de aanvraagprocedures.
Desondanks geven banken duidelijk aan dat zij gebonden zijn aan wet- en regelgeving, maar dat zij openstaan voor een dialoog met belangenorganisaties om de procedures te optimaliseren. De NVB heeft aangegeven samen met de Vereniging Eigen Huis te willen kijken naar mogelijke oplossingen om VvE’s sneller en eenvoudiger toegang te geven tot bankdiensten, in samenwerking met de VvE-bestuurder.
Vereniging Eigen Huis roept de overheid op om passende maatregelen te nemen die rekening houden met het lage risico dat VvE’s vormen in het kader van witwasbestrijding. Een versnelde screening op basis van enkele kerncriteria zou voldoende moeten zijn om de meerderheid van de VvE’s zonder onnodige hindernissen toegang te geven tot bankdiensten. Dit zou de administratieve lasten verlagen en bijdragen aan een beter functionerende financiële structuur binnen VvE’s.
Hoewel banken de noodzaak van strenge controles onderkennen, wordt tegelijkertijd gepleit voor een klantvriendelijker proces. Dit is niet alleen in het belang van VvE’s, maar ook van banken zelf, die hiermee efficiënter kunnen opereren en de klanttevredenheid kunnen verbeteren. Het betrekken van de VvE-bestuurder in dit proces is enorm belangijk.